Monday, July 29, 2013

МКЦ „Show Your Hope“.


Почитувани,

Ве известуваме дека во рамките на одбележувањето на 50 годишнината од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје, вечерва во МКЦ, со почеток во 20:00 ќе биде отворена изложбата „Show Your Hope“.

SHOW YOUR HOPE е патувачка изложба, со елементи на изведувачки театар која започнала како комуникациски проект фокусиран на глобалната свест со наслов: “80 Прашања од целиот свет”, како мала пародија на Верновата легендарна книга “Пат од 80 дена околу светот”. SHOW YOUR HOPE е изложба инспирирана од имагинацијата, истражувањата, фантазијата и свесноста за иднината.
Оваа изложба патува повеќе од 10 години низ целиот свет, со помош на впечатлив жолт камион, прикажувајќи повеќе од стотина мали уметнички дела изработени од уметници од целиот свет. Сите овие дела имаат една заедничка нишка – изразувањето НАДЕЖ.
SHOW YOUR HOPE прикажува вербални и визуелни дела, а Г. Мартин Ворбиј, раскажувач и иницијатор на изложбата ја носи присутната публика вербално низ многуте димензии отсликани во делата. Во текот на цела 2013 година како и идната 2014 година, SHOW YOUR HOPE ќе презентира 80 дела од македонски уметници од најразлични генерации со различен израз, каде на свој начин уметниците ќе ја прикажат својата визија за надеж.
Презентацијата во Галеријата на МКЦ ќе ја заокружи оваа селекција на дела на македонски уметници, која во иднина ќе биде искористена како вовед во меѓународната програма. 

КИНО НА ОТВОРЕНО (МКЦ плато) 

> Скопје '63 (1964) во режија на Вељко Булајиќ
> Барајќи го Шугармен (2012) во режија на Малик Бендјелоул

(благодарение на Кинотеката на РМ и фестивалот на креативен документарен филм MAKEDOX).

Се гледаме во МКЦ

--
Младински Културен Центар | Youth Cultural Center
quay Dimitar Vlahov 15 |1000 Skopje | MK
Tel / Fax: (00389) 2 3115 225

Thursday, July 4, 2013

BELI MUGRI

Kultura _27.06.2013  Izložba o Koči Racinu 


Makedonsko kulturno društvo "Biljana" Zadar u suradnji sa Zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj priredilo je izložbu "Kočo Racin". Izložba 20-ak makedonskih umjetnika otvorena je sinoć u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, a riječ je o djelima inspiriranim životom i djelom Koče Racina "Bijela svitanja".
Kočo Racin ili Kosta Apostolov Solev Racin bio je makedonski književnik i komunistički aktivist, najpoznatiji po svojoj poeziji. Smatra se za jednog od utemeljitelja suvremene makedonske književnosti, a njegova zbirka pjesama "Bijela svitanja" predstavlja jedno od najznačajnijih pjesničkih djela u makedonskoj suvremenoj književnosti. Osim poezije, Racin je pisao i prozu, a napisao je i nekoliko značajnih radova s područja povijesti, filozofije i književne kritike.
- Djelo Koče Racina trajno je i duboko povezalo dva naroda. A tu povezanost nastavljaju MKD Biljana i Znanstvena knjižnica Zadar, kazala je Marijana Senkić Klapan iz Znanstvene knjižnice Zadar. Makedonsko kulturno društvo Biljana odlučilo je prirediti ovu izložbu budući da se ove godine obilježava 70 godina od pogibije Koče Racina.

Foto: Vedran SITNICA
Piše: Ante Rogić
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,


SNIMKA OBJAVENA VO VESNIKOT ZADARSKI LIST- od  otvoranjeto na izlozbata 'BELI MUGRI, 26.06.2013
Pogovor vo katalogot kon izlozbata -VIOLETA KALIKJ, istoricar na umetnosta, kurator na izlozbata i prezenter na izlozbata BELI MUGRI prethodno otvorena i vo Split,po pretstavuvanjeto pred makedonskata publika vo Skopje, Kumanovo, Ohrid,Struga

Pocituvani,
Prilog kon izlozbata "Beli Mugri" , otvorena na 26.07.2013 vo Zadar (Znanstvena knjiznica), so ucestvo na dvaesetina makedonski likovni umetnici-akademski slikari, mozete da go vidite na internet - na  Hrvatska televizija, HRTV -EMISIJE NA ZAHTJEV, PRIZMA od 26.07.2013, kon kraj na emisijata. Na izlozbata  se pretstaveni  delata na   Iskra Belicanska, Bojana Grujovska, Evgenij Pantev,Zoran Jakimovski, Rosica Lazeska,Stefan Jakimovski, Verina Nikolova, Robert Pashovski, Zaneta Spirovska Radevska,Stefan Hadzi Nikolov, Emil Shulajkovski, Toni Shulajkovski, Dubravko Naumov, Ilina Arsova, Zorica Zafirovska, Hristina Zafirovska, Simona Jakimovska, Melka Nikolovska, Maja Nikolovska,Radosav Rajo Markovikj.Po pretstavuvanjeto vo Split i Zadar  izlozbata ke bide pretstavena i vo drugi gradovi vo R.Hrvatska so podrska na Drustvoto na Makedoncite od Split i Zaednicata na Makedoncite od R.Hrvatska.
So pocit, Violeta Kalikj
snimka  od izlozbata vo Split, otvorena po povod Denot na Evropa i Denovite na makedonskata kultura Sv.Kiril i Metodi  na 9.05.2013 vo Gradska knjiznica Marka Marulica (Bibliotekata Marko Marulic).
"BELI MUGRI" vo Struga
НУ. ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ„ СТРУГА


ЈУ. ДОМ НА КУЛТУРА „ КОЧО РАЦИН“ - СКОПЈЕ
Изложба на слики „БЕЛИ МУГРИ“


АЛЕКСАНДАР ЈАНКУЛОСКИ, СТЕФАН ХАЏИ НИКОЛОВ, ЖАНЕТА СПИРОСКА РАДЕСКА, РОСИЦА ЛАЗЕСКА,
МИРЧО МАТЕВСКИ РИСИМКИН, ВЕРИНА НИКОЛОВА, ЕМИЛ ШУЛАЈКОВСКИ, ДУБРАВКО НАУМОВ, ЗОРИЦА ЗАФИРОВСКА, ХРИСТИНА ЗАФИРОВСКА, ТОНИ ШУЛАЈКОВСКИ, РАДОСАВ МАРКОВИЌ, ЕВГЕНИЈ ПАНТЕВ, ВЛАХО БРАНЃОЛИЦА, ЖИВКА КОЦЕВА КАРАЏОВСКА, БОЈАНА ГРУЈОВСКА, ИЛИНА АРСОВА, СТЕФАН ЈАКИМОВСКИ, МАЈА НИКОЛОВСКА, МЕЛКА НИКОЛОВСКА,ISKRA BELIČANSKA


ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ„ СТРУГА и ЈУ. ДОМ НА КУЛТУРА „КОЧО РАЦИН„ СКОПЈЕ
Имаат чест да Ве поканат на отворањето на изложбата „Бели мугри“ инспирирано од животот и делото на македонскиот поет Коста Солев Рацин

Фоаје на Центарот за култура вторник 12 март 2013 во 12 часот

Zenata - Simbol i inspiracija

cetvrtok, na 7.03.2013 vo 19. casot vo  

Galerija "Ko-Ra", vo JUDom na kulturata Koco Racin- Skopje, 

ul Veljko Vlahovic, 20 a

 WOOMEN - SIMBOL AND INSPIRATION