Saturday, June 27, 2015

Art colony Debarca 2015

 31 likovna kolonija Debarca 2015, Ohrid

 

 

Monday, June 15, 2015

ART COLONY LJUBANCI


Љубанци-неисцрпна инспирација за уметниците


Iskra Belicanska
15-19 јуни 2015

Живописното село Љубанци сместено во подножјето на Скопска Црна Гора, седум дена беше инспирација за дваесетина ликовни уметници од земјава и од странство кои учествуваа во колонијата "Љубанци 2015".

уметници: Данчо Ордев, Часлав Марковиќ, Илија Богоевски, Мирослав Славковиќ, Драган Најденовски, Владимир Лазоски, Билјана Цветкоска, Џејљан Реџепи, Орце Гогов, како и авторите од Србија Владан Ранѓеловиќ и Снежана Манасиќ и од Словенија: Боштиан Плетничар и Искра Беличанска.

За една недела, колку што работеше колонијата, создадни се триесетина уметнички слики, главно со мотиви од старата љубанска архитектура, традицијата, обичаите и убавините на Скопска Црна ГораWednesday, June 10, 2015

PARATISSIMA SKOPJE #2


  • 12 June at 20:30 to 14 June at 00:00

  • Skopje - Youth Cultural Center
Паратисима Скопје е интернационален саем на современа уметност посветен на поддршка и промоција на културата, уметноста и креативните индустрии.

Второто издание на Интернационалниот саем на современа уметност Paratissima Skopje ќе се одржи на 12 | 13 | 14 јуни во Младински Културен Центар.

ЛИНК ДО ПРОГРАМА: http://paratissimaskopje.mk/programa/

Paratissima Skopje is an International Contemporary Art Fair devoted to the support and promotion of culture, art and the creative industries.

Second edition of the International Contemporary Art Fair - Paratissima Skopje : 12 | 13 | 14 June 2015

OUR PROGRAM: http://paratissimaskopje.mk/en/program/Participation on PARATISSIMA SKOPJE #2

Iskra Belicanska, ABOVE THE CLOUDS, oil on canvas

Tuesday, June 9, 2015

Euro Kosova Art Colony in Harilaq.

In the Art colony "Euro Kosovo Art 4 " are participating artists from countries such as Germany , Romania , Slovenia , Turkey , Sweden , Italy, Saudi Arabia and the region : Albania , Macedonia and Kosovo. It began on June 1 and will close on Sunday , with the participation of 40 artists from different countries of the world . The colony is being held in Kosovo Polje and Slatina organized by Exarte .


 
Iskra Belicanska,
CAUGHT IN THE SHADOW
, acrilic on canvasIskra Beličanska, LADY IN RED, acrilic on canvas
Project menager Muhamet Ahmeti Metis
photos by Saimir Ahmeti