Monday, June 15, 2015

ART COLONY LJUBANCI


Љубанци-неисцрпна инспирација за уметниците


Iskra Belicanska
15-19 јуни 2015

Живописното село Љубанци сместено во подножјето на Скопска Црна Гора, седум дена беше инспирација за дваесетина ликовни уметници од земјава и од странство кои учествуваа во колонијата "Љубанци 2015".

уметници: Данчо Ордев, Часлав Марковиќ, Илија Богоевски, Мирослав Славковиќ, Драган Најденовски, Владимир Лазоски, Билјана Цветкоска, Џејљан Реџепи, Орце Гогов, како и авторите од Србија Владан Ранѓеловиќ и Снежана Манасиќ и од Словенија: Боштиан Плетничар и Искра Беличанска.

За една недела, колку што работеше колонијата, создадни се триесетина уметнички слики, главно со мотиви од старата љубанска архитектура, традицијата, обичаите и убавините на Скопска Црна ГораNo comments:

Post a Comment